15 sparetips når du handler dagligvarer

Einkaufswagen

Dagligvarer, mat og drikke utgjør en stor del av budsjettet til en gjennomsnittlig familie. Men selv om alle er nødt til å handle mat, så er det store variasjoner i hvor mye forskjellige familier bruker på nettopp dette. Mistenker du at du og din familie befinner seg i den høyere enden av skalaen? I så fall kan dere dra nytte av våre 15 sparetips når du handler dagligvarer.

1. Handle på tilbud

Vi mener ikke nødvendigvis at du skal fly rundt til alle de ulike butikkjedene for å handle tilbudsvarer, men når du først kommer over et godt tilbud, så bør du utnytte det. For eksempel kan du kjøpe kjøttdeig på tilbud og fryse ned dersom dette er noe dere bruker ofte. Det samme gjelder andre dagligvarer som man har i et normalt forbruk.

2. Lag en matplan

Ved å lage en matplan i starten av uken, så kan du planlegge innkjøpene enklere. Kanskje kan brokkolien brukes til to eller tre middager, og det samme med pakken med kjøttpølser. Samtidig unngår du impulskjøp i stor grad ved å lage matplan.

3. Storhandle en gang i uken

Og ved å handle alt du trenger til hele ukens måltider på en gang, så vil du unngå at du kjøper noe ekstra ved hver handel – noe som er tilfellet for mange som handler hver dag. Her kan du spare ganske mange hundrelapper!

4. Unngå impulskjøp

Impulskjøp utgjør en stor forskjell i økonomien og budsjettet for dagligvarer. Går du forbi kassa så trenger du ikke å ta med deg 4-pakningen med Coca Cola, eller selv om det er tilbud på is så er ikke dette noe du skal handle i dag.

5. Kutt ned på snacksen

Snacks er ekstremt dyrt, og selv om man gjerne vil kose seg litt i helgene, så behøver man ikke fylle handlekurven med potetgull og brus. Klarer man å kutte ned på dette, så vil man også se at forbruket til dagligvarer krymper betraktelig.

6. Bruk de samme råvarene flere ganger

Kjøper man grønnsaker eller store mengder med kjøtt, så bør man kunne bruke dette til flere middager. Unngå å lage for mye den ene dagen bare fordi du kjøpte for mye, men frys heller ned eller bruk råvarene til middager senere i uken.

7. Skaff deg et kredittkort

KreditkarteMed et kredittkort kan du spare penger når du handler. De beste kredittkortene gir deg mellom 1 til 3 prosent bonus når du handler dagligvarer. Dette kan over flere år utgjøre ganske store forskjeller, og kan for eksempel sende familien på ferie!

8. Ta vare på kvitteringen

Det er to gode grunner til at du bør ta vare på kvitteringen når du handler dagligvarer. Da kan du kontrollsjekke at du ikke har betalt for mye eller at noe har blitt slått inn feil, samtidig som du kan se hva som koster mye og hvor det kan kuttes kostnader.

9. Sammenlign priser

Gjør en innsats selv og sammenlign priser før du handler. Er det egentlig verdt det å handle på Meny, og er egentlig Rema 1000 billigst i landet? Her finnes det flere nettsider man kan bruke, men du kan også sammenligne selv når du er ute og handler.

10. Bak brød selv

Brød i butikken koster svært mye sammenlignet med hva man vil bruke dersom man baker selv. Her kan man kutte utgiftene til dagligvarer med flere hundrelapper hver eneste måned – og så må vi jo innrømme at nybakt brød smaker mye bedre!

11. Handle økonomipakker

Skal du kjøpe peppersaus, vaskemiddel, vaskepulver eller noe helt annet, så må du sjekke om det finnes økonomipakker. Ofte finnes disse i små og store størrelser, og du vil spare svært mye penger på å kjøpe store mengder om gangen.

12. Kjøp billigere mat!

Har du egentlig råd til å spise den møreste indrefileten fra Gilde hver eneste uke? Man kan spare ganske mye penger på å legge om livsstilen, og på å spise billigere og sunnere måltider. Her må man bare gå i seg selv.

13. Se etter utgåtte varer

Ved å handle utgåtte varer – som er fullt brukbare – kan du spare ganske mye penger. I mange butikker får du så mye som 50 prosent avslag på varer som har gått ut eller snarlig går ut på dato. Her kan du også kjøpe store mengder og fryse ned.

14. Kan dere spise mindre?

Behøver du to varme måltider om dagen? Kanskje kan du kjøpe ingredienser til en billigere lunsj, og kanskje har både lommeboka og vekta godt av at dere spiser mindre porsjoner til middag?

15. Frys ned rester

For all del – ikke kast mat. Dersom du lagde litt for mye middag, så kan dette fryses ned. Eller spises neste dag. Å kaste mat er som å kaste penger i søpla, og noe enhver med økonomisk sans forbyr deg å gjøre.